תינוקות אוהבים להיות על הידיים. כולנו יודעים את זה וגם ברור לנו למה- הצורך במגע, בתנועה, בתחושת הבטחון שמשרים על התינוק פעימות הלב שלך, חום הגוף והידיים המחבקות… כל אלה מובנים מאליהם, אבל מה איתך?
*הקרדיט על התמונה לצלמת שרון הורוביץ
מאת אורית סופר, בעלים ומייסדת אתר המנשא הנכון
כל הזכויות שמורות © ספטמבר 2020

האם נשיאה במנשא היא עול שצריך לסבול רק כדי שלתינוק יהיה נעים? או אולי יש בנשיאה יתרונות גם עבורך?

אינטואיטיבית, הרבה הורים מרגישים צורך לשאת את התינוק, ולא רק כפתרון לוגיסטי של שינוע ממקום למקום.

אם תהית למה זה פשוט מרגיש לך נכון, או חיפשת תשובות לנשמות הטובות שמעירות לך שכל הסחיבה הזאת מיותרת, הנה שבע סיבות טובות למה ממש כדאי להתמסר לנשיאה של התינוק שלך:

תחושת בטחון 

הדאגה והלחץ לתינוק כשהוא לא לידך הם טבעיים. האינסטינקט הבסיסי שלך כהורה הוא לדעת בכל רגע נתון שהתינוק בסדר ומרגיש טוב, במיוחד בחודשים הראשונים.

כשהתינוקת במנשא, אין צורך לגשת לעריסה ולבדוק שהיא נושמת כל עשר דקות. כשהיא עליך, כל החושים שלך מדווחים לך שהיא נושמת, מרגישה טוב, הגוף שלך מחמם אותה ואין איתותי מצוקה שאפשר לפספס. כל זה, בלי שזה יפריע לך להתעסק בדברים אחרים- נגיד להכין לך נשנוש טעים- ובלי להגביל אותך רק לחדר אחד בבית. 

רוצה לבדוק שהיא בסדר? צריך רק להציץ למטה, או להקשיב לנשימות השלוות שלה, או לשים יד ולהרגיש. תחושת הבטחון הרצופה שהתינוקת שלך עליך, בטוחה ושלווה, יכולה להקל מאוד על השבועות הראשונים של ההסתגלות להורות.

 חיבור מחזורי שינה

גם התינוק שלך נרדם רק אחרי מאמצים מרובים, ואחרי שמניחים אותו בעריסה הוא ממשיך לישון פחות זמן ממה שלקח לך להרדים אותו?

הורים רבים מופתעים לגלות שסאגות ההרדמה הממושכות נעלמות ברגע שהתינוק נכנס למנשא, ופתאום נרדם שם בקלות ובלי שצריך לעבוד בלהרדים.  אבל היתרון של המנשא ממש לא נגמר בהרדמה מהירה וקלה של התינוק: השוס האמיתי הוא שזו הדרך הקלה ביותר לעזור לתינוק שלך לחבר מחזורי שינה. 

מחזור שינה של תינוק אורך כ 45 דקות, ותינוקות רבים מתקשים לעבור ממחזור שינה אחד לשני בלי להתעורר לגמרי באמצע. התוצאה- תינוק עייף שמתחיל לקטר אחרי חצי שעה ושוב צריך לעבוד בלהרדים- כשהעייפות שלו הולכת ומצטברת ובסוף היום מתבטאת בכמה שעות של צרחות מתישות בגלל עייפות יתר. 

כשהתינוק ישן במנשא אי אפשר לפספס את הרגע שהתינוק מתחיל לנוע תנועות קטנטנות ולשנות הבעה במעבר בין מחזורי שינה. ברגע הזה אפשר לסייע לו לעבור באופן חלק למחזור הבא- להחזיר לפה מוצץ שנפל, לקפוץ קצת יותר חזק על הפיזיו, לטפוח על הגב שלו או כל טריק אחר שעובד כדי לאפשר לו להמשיך לישון- עוד מחזור או אפילו שניים נוספים.

ביסוס ושימור הנקה

השבועות הראשונים של ההנקה לעתים קרובות רצופים קשיים. אם חשוב לך לצלוח את הקשיים ולעלות על המסלול של הנקה טובה ותקינה, כדאי לדעת שמנשא הוא אחד האמצעים שעוזרים לך לבסס הנקה ולהגביר את ייצור החלב באמצעות מגע אינטנסיבי של עור לעור.

מגע עור לעור ידוע כמסייע בשחרור אפקטיבי יותר של חלב ומעודד התחברות טובה יותר של התינוקת לשד. אפשר כמובן לשבת ולהתחבק עם התינוק עור לעור גם בלי מנשא- אבל המנשא מאפשר לך להנות מעור לעור תוך כדי שאת חופשיה להסתובב בבית ולא מוגבלת לספה בסלון. 

אם את שואבת חלב, גם פה המנשא יכול להיות שימושי: כשהתינוק ער ורוצה ידיים, אפשר לשאוב כשהוא עליך במנשא (כן, אפשר לשאת תינוק על המותן שלך ובהמשך על הגב באופן שמפנה לך את הידיים והחזה למלאכת השאיבה!). כשהתינוק יישן בעריסה או יהיה על הידיים של מישהו אחר, את תוכלי לנוח.

אם בכל זאת המאמצים לא צלחו ומסיבה זו או אחרת נאלצת לוותר על הנקה, זה לא אומר שצריך לוותר גם על החלק של הקרבה והחיבוק. מנשא הוא דרך נהדרת להמשיך לספק לתינוק שלך את תחושת הקרבה שהיית רוצה להעניק לו באמצעות ההנקה. 

שמירה על מפרק כף היד 

החודשים הראשונים אחרי הלידה דומים לסוג של טירונות- הגוף מתחיל להתמודד בבת אחת עם עומסים גופניים קשים ואת מגלה מכאובים ודלקות חדשים שאפילו לא ידעת שיש- כמו למשל דלקת במפרק כף היד.

מה פעמים ביום יוצא לך להרים ולהניח את התינוק? נכון המון? בכל פעם כזאת המפרק שלך מתגייס וסופג את המשקל. פעם, פעמיים- הוא זורם. אחרי 80 פעמים כאלה ביום- הוא עשוי להתחיל להתלונן. 

האמצעי הכי יעיל נגד דלקת במפרק כף היד הוא מניעה: להקפיד לא לכופף את המפרק כשמרימים את התינוק, או עוד יותר טוב- להרים את התינוק פחות פעמים ביום. 

כאן בדיוק נכנס מנשא לתמונה כאמצעי יעיל ביותר שמומלץ גם ע״י פיזיותרפיסטים כדי למנוע או להקל על דלקת במפרק כף היד; בהנחה שהתינוק שלך לא מתנדב מרצונו לוותר על ידיים, המנשא מאפשר לך לתת מענה לצורך שלו במגע בלי להעמיס תוך כדי על המפרק.

אוקסיטוצין- לא רק בחדר הלידה

נכון בקורס הכנה ללידה סיפרו לך על אוקסיטוצין, ההורמון שמשתחרר במהלך הלידה ומסייע להתכווצויות יעילות של הרחם? אוקסיטוצין הוא הורמון קטן וממש מענין. התפקיד שלו לא מסתיים בהתכווצויות של שריר הרחם, ובהחלט לא משתחרר רק אצל אמהות ורק בזמן לידה. אוקסיטוצין מכונה גם “הורמון האהבה”, בשל תחושת האמון והאהבה שהוא גורם לנו לחוש, והוא משתחרר (בין השאר) בכל פעם שאנחנו חווים מגע אנושי ממושך ואוהב. תינוק או מבוגר, אמא או אבא- כולנו נהנים ממנו באותה מידה.

נשיאה מרובה ואינטנסיבית של התינוק מסייעת לשחרור אוקסיטוצין אצל שניכם- גם התינוק וגם ההורה נהנים מתחושת אהבה ועונג. ככל שהשימוש במנשא יהיה אינטנסיבי יותר, האוקסיטוצין יגרום להורה הנושא להתמסטל יותר מאהבה.

חיזוק הבונדינג: המנשא כמסלול עוקף ביולוגיה

הטבע העניק יתרון ביולוגי ליולדת, על פני בן או בת הזוג, בכל הנוגע לדחף ההיקשרות אל התינוק. תשעה חודשי הריון וכל מערכת ההורמונים במוח הנשי (וכן, אני מדברת גם על אוקסיטוצין, ברור) מתוכנתים ליצור אצל היולדת דחף היקשרות חזק מרגע הלידה. ההורה השני לעומת זאת, שלא עבר הריון ולידה, חווה את החיבור לתינוק פחות דרך ההורמונים ויותר דרך המוח הרציונלי. לפעמים יש פער ממשי בין החיבור הרגשי החזק של היולדת לתינוק לעומת זה של ההורה השני, בעיקר כשאמא מיניקה והיא והתינוק נמצאים בסימביוזה מושלמת של גוף ונפש- וההורה הנוסף מרגיש לצידם קצת גלגל שלישי.

נשיאה ממושכת במנשא מאפשרת גם להורה שלא עבר הריון ולידה לחוות את הבונדינג עם התינוק בצורה יותר גופנית (ופחות רציונלית), ללמוד להכיר את התינוק ואת שפת הגוף שלו, ולייצר סימביוזה משלו עם התינוק- כזאת שמאפשרת לו להרגיש שהוא מסוגל להענות לצרכי התינוק באותה מידה של הצלחה. 

בונדינג טוב של התינוק עם שני הוריו יעזור לך כיולדת להנות מזמן מנוחה בראש שקט, בלי לחשוש מסיטואציה של בכי שהחצי השני שלך לא ידע איך להרגיע, ויחזק את הזוגיות והאמון ההדדי ביניכם בשלב הכל כך רגיש שלאחר הלידה.

אם זה מרגיש לך נכון, זה כנראה נכון.

מעבר לכל הנימוקים הרציונליים- בסופו של יום, אנחנו מתוכנתים לעשות מה שכיף ונעים לנו; ולשאת תינוקות זה פשוט כיף.

כשהם קטנטנים הם ישנים עלינו והריח שלהם ממסטל, כשהם גדולים- הם עושים לנו פרצופים במנשא, משתתפים בשיחות שאנחנו מנהלים עם מבוגרים אחרים, משחקים איתנו, נותנים לנו כיפים, וכשהם נרדמים- אפשר שוב להסניף אותם בלי הפרעה. 

אם זה עושה לך טוב, לא צריך שום סיבה אחרת מעבר לזה.

ומה אם בתיאוריה זה נראה לך מדהים, ובמציאות ממש לא נוח? במצב כזה אני ממליצה לבדוק איפה הבעיה; לפעמים המנשא לא מתאים למשקל של התינוק או למבנה הגוף שלך, לפעמים הלבישה לא מדויקת או שיש משהו שמעצבן את התינוק ועוד לא עלית עליו. אם מחליפים מנשא, או לומדים ללבוש אותו נכון- החוויה משתנה והכיף מתחיל.

פה נכנסות לתמונה מדריכות המנשאים של ״המנשא הנכון״ שיודעות לייצר את הקסם הזה שבו המנשא נוח והתינוק רגוע בתוכו, עוזרות לך לבחור את המנשא המתאים ביותר לצרכים שלך ומלמדות אותך להשתמש בו בצורה הכי נכונה, נוחה ובטוחה. הקסם מתחיל כאן- באתר המנשא הנכון

בגודל של איזה פרי או ירק העובר שלך השבוע?

כולל טיפ שישפר לך את חווית ההריון

לחצי לגלות