כתבת אורח של:  אפי סומפולינסקי, פיזיותרפיסטית לשיקום רצפת האגן, מדריכת פילאטיס ומדריכת הכנה ללידה

מהי היפרדות בטנית?

היפרדות בטנית היא ליקוי ברקמה שמחברת בין השרירים לאורך שני צידי שריר הבטן, כך שנראה שהם מתרחקים זה מזה. חשוב להדגיש כי לא מדובר בתופעה מסוכנת, אלא בבעיה קוסמטית. גם אנשים עם שומן בטני גדול יכולים למתוח את הרקמה הזו – ואז נראה היפרדות בטנית בלי קשר להריון.

מה הם ‘גורמי הסיכון’ להיפרדות בטנית?

מחקרים שונים בדקו נשים עם היפרדות בטנית כדי לנסות לנבא מהו גורם הסיכון העיקרי לכך. לא נמצא קשר בין קיומה של היפרדות לבין גודל ההריון, סוג הלידה, משקל התינוק בלידה, כאבי גב או ליקויים ברצפת האגן. כן נמצא קשר בין היפרדות בטנית לבין הרמת משקלים כבדים במהלך ההריון יותר מ 20 פעמים בשבוע – (הרמת משקל יכולה להיות גם ילד שרוצה ‘ידיים’ ולאו דוקא משקולות בחדר הכושר).

מהם הסימנים להיפרדות בטנית?

אם כשאת קמה משכיבה לישיבה את רואה ‘גבעה’ או ‘משולש’ בחזית הבטן, או שבהסתכלות את רואה לאורך הבטן בקו הטבור מעין ‘בור’ יתכן שמדובר בהיפרדות בטנית. בנוסף ייתכן מראה של בטן עגולה (הריונית). מכיוון שמדובר בליקוי של רקמת חיבור יתכנו גם עודפי עור וסימני מתיחה מסביב.

מי מאבחן היפרדות בטנית? האם הרופא יגיד לי אם יש לי היפרדות בטנית? הרופא בודק את זה במהלך ההריון?

רופא הנשים בדרך כלל לא מסתכל על דופן הבטן בהיבט השרירי שלה, לא במהלך ההרין ולא לאחר הלידה.

למי אני צריכה לפנות אם אני חושבת שיש לי היפרדות בטנית?

כל איש מקצוע שלמד כיצד לאבחן היפרדות בטנית ושידע להנחות כיצד לנהל בצורה מבוקרת ומדורגת את העומסים על קיר הבטן – יכול לטפל בהיפרדות בטנית. עם זאת, מי שכיום בדרך כלל מוכשרות ומורגלות לטפל בכך הן פיזיותרפיסטיות לרצפת האגן – משום שהן אלו שבדרך כלל פוגשות נשים בשלבים אלו, וכי שיקום בטן רצוי שיעשה תוך תשומת לב לבריאות רצפת האגן.

האם צריך הפניה מרופא?

אם את פונה לפיזיותרפיה של רצפת האגן בקופ”ח יש להצטייד בהפניה מרופא נשים או משפחה. בקופות החולים התורים ללא עלות, אך זמינותם יחסית נמוכה. אם את בוחרת ללכת לקליניקה פרטית לא תחכי זמן רב לתור, אך תידרשי לשלם עליו. במקרה הזה, הצורך בהפניה מרופא היא רק על מנת לקבל החזר כספי – (ניתן למבוטחות כללית מושלם או לבעלות ביטוח פרטי). בנוסף, מבוטחות בביטוחים המשלימים (מכבי שלי, מאוחדת שיא וכדו’), שלא ניצלו את כל סל ההריון, זכאיות לקבל “יעוץ לפעילות גופנית לאחר הלידה” עד שישה חודשים מהלידה, ויכולות לנצל זאת למטרה הזו אצל חלק מהפיזיותרפיסטיות. במקרה הזה אין צורך בהפנית רופא.

כיצד בודקים היפרדות בטנית?

הבדיקה לאבחון ההיפרדות קצרה ומתבצעת בשכיבה על הגב, כאשר תתבקשי להרים את הראש והכתפיים ולבצע סוג של כפיפת בטן. למעשה רק מרווח העולה על שני ס”מ בין שני צידי השריר הארוך של הבטן מוגדר כהיפרדות בטנית. ההיפרדות המשמעותית ביותר בד”כ תימצא ממש מעל הטבור. בנוסף לבדיקת ה’רוחב’ של ההיפרדות יבדקו גם ה’אורך’ שלה (מאיפה ועד איפה מגיעה) וגם ה’עומק’ שלה – עד כמה רקמות השריר מתחת להיפרדות מסוגלות לייצר התנגדות טובה. חשוב לנו ‘לסגור’ את ההיפרדות, אך חשוב לא פחות לייצר שרירי בטן היודעים לתמוך היטב את אברי הבטן, או במילים אחרות שההיפרדות תהיה כמה שפחות ‘עמוקה’.

לאחר הבדיקה הפזיותרפיסטית תדע להתאים עבורך את הפעילות הגופנית המומלצת – בהתאם למצב רקמות החיבור בבטן וברצפת האגן, לקבוע יחד איתך את מטרות הטיפול, להעניק טיפול ידני בעת הצורך ולהדריך אותך כיצד להמשיך להתקדם לבד בבית או במסגרת הפעילות הספורטיבית שאת מבצעת באופן קבוע.

אם יש לי הפרדות בטנית, האם זה ישפיע על ההריון והלידה? מה ניתן לעשות בהריון?

אם יש היפרדות במהלך ההריון כדאי להימנע מהרמת משקלים כבדים באופן לא מבוקר. יש לקבל הדרכה לאימון מדורג, תומך היפרדות והמשלב נשימה נכונה. בנוסף, רצוי להימנע ממנחים כמו פלאנק בהם רקמת ההיפרדות צריכה להתמודד מול כוח הכובד – שאז נראה בליטה של קיר הבטן החוצה. לא נמצא בספרות שההיפרדות הבטנית משפיעה על הלידה עצמה.

במחקרים מסוימים כן יש עדות לכך שפעילות גופנית במהלך ההריון יכולה להקטין את האירעות של היפרדות בטנית. עם זאת, אין הנחיה חד משמעית לסוג פעילות מומלץ. לכן, כדאי לבצע כל אימון המרגיש לך נעים ונכון בגופך, כזה שמאפשר לך להתמיד ושלא גורם לעיוות או דחיפה של קיר הבטן החוצה.

מה ההבדל בין היפרדות בטנית לבין בקע טבורי?

היפרדות בטנית היא בעיה מבנית, קוסמטית. בקע טבורי הוא מצב נדיר הרבה יותר, הנוצר כאשר לולאת מעי נקלעת בתוך שרירי הבטן. במצב כזה תחושי כאב סביב הבקע ויתכנו סימפטומים הקשורים במערכת העיכול כגון שלשולים והקאות. היפרדות בטנית יכולה להוות גורם סיכון אחד מני רבים לבקע טבורי, אך לא כל היפרדות היא בקע! אם את חושדת שיש לך בקע טבורי יש לפנות לכירורג אשר ימליץ על טיפול שמרני או ניתוחי, בהתאם למקרה הספציפי.

האם אפשר לטפל בהיפרדות בטנית?

להיפרדות בטנית יש מהלך החלמה טבעי ומחקרים מראים שבמרבית המקרים ההיפרדות תצטמצם לבד לאחר כשנה. עם זאת, הבטן לא תמיד חוזרת למצבה קודם ההריון באופן מלא. אימון גופני מותאם יכול לזרז את התהליך, ובוודאי בריא ומומלץ מכל כך הרבה סיבות. רצוי שהאימון יהיה מדורג, ושבכל שלב הבטן תעמוד בעומס המופעל עליה – כלומר לא תיווצר בליטה של קיר הבטן החוצה. בנוסף יש לוודא כי אין עצירת נשימה ופיזיותרפיסטית לרצפת האגן תוכל גם לבדוק בזמן ביצוע התרגיל שאין דחיפה של אברי האגן כלפי מטה.

אמרו לי לא לעשות כפיפות בטן, האם זה נכון?

בעבר היתה גישה שסברה שיש למנוע מאישה עם היפרדות לבצע כפיפות בטן משום שביצוע שלהן עלול ‘להגדיל את המרווח’ ונשים עם היפרדות בטנית הונחו לבצע בעיקר תרגילים המכוונים ל’איסוף’ הבטן התחתונה. בשנים האחרונות מחקרים שבדקו את התנהגות רקמות החיבור באמצעות אולטרסאונד בטני הפריכו את הטענה הזו, וכיום אנחנו יודעים שיש לשלב גם כפיפות בטן בתרגול. בנוסף, רצוי לבצע פעילות גופנית כללית המשלבת סיבולת לב ריאה ואימוני התנגדות – כזו שתתרום לבריאות הגוף השלם ולא רק לצמצום אותו המרווח.

כמה זמן אחרי הלידה אפשר להתחיל לטפל?

בדרך כלל לאחר תקופת משכב הלידה – זו תקופה המשתנה מאישה לאישה ולכן אין זמן ‘נכון’ להתחיל לחזור לכושר. בגדול, כאשר הדימום נפסק ובבדיקת רופא הכל תקין – אם את מרגישה מוכנה לכך – זה הזמן להתחיל!

מה בכלל עושים בטיפול בהיפרדות בטנית? איך זה מתבצע?

הטיפול מתחיל באיבחון של התופעה. בחלק מהמקרים נשים בטוחות שיש להן היפרדות בטנית גדולה והן מופתעות לגלות שאין להן היפרדות כלל. במקרים אחרים תיעשה הערכה ותיעוד של הממצא לצורך מעקב – אורך רוחב ועומק ההיפרדות/ מראה הבטן בתרגילים השונים/ עד כמה הבטן מצליחה לעמוד בעומס המופעל עליה. במקביל יתבצע תשאול – מה נדרש ממך ביום יום והאם ישנם סימפטומים אחרים הקשורים בבריאות רצפת האגן – מערכות שתן, עיכול ומין.

לאחר בדיקה של הבטן ושל רצפת האגן יבוצע טיפול ידני ע”י הפיזיותרפיסטית – אם יש רקמה לא משוחררת נרצה לשחרר אותה, אם יש כאב או צלקת (בטנית או נרתיקית) נרצה לטפל בהם, אם יש שאריות של כאב אורטופדי מההריון נרצה להתייחס ואם יש סימפטומים ברצפת האגן נרצה גם שם – לטפל, להדריך ולאמן.

לאחר מכן יותאמו לך תרגילי הבטן המדוייקים לך – לכל אחת יש אסטרטגיה אחרת לייצוב השרירים שלה. נרצה להתאים לך תרגילים שאת עומדת בהם כרגע, המאתגרים אותך ומצמצמים את המרווח ומצד שני שומרים על הבטן יציבה וללא בליטה של ההיפרדות החוצה. במקרים מסויימים נמליץ בנוסף לתרגול גם על שימוש בחגורה תומכת בחלק משעות היום.

תוך כמה זמן אפשר לראות שיפור?

בטיפול שמרני המשלב תרגילי בטן מותאמים, תזונה טובה ופעילות גופנית כללית – נראה שיפור משמעותי תוך חודשים ספורים עד שנה. עם זאת, כאשר מדברים על החלמה מלאה יש לזכור כי כמו בכל דבר, יש לגנטיקה מרכיב משמעותי המתבטא באיכות רקמות החיבור, ולכן הבטן לא תמיד חוזרת בדיוק למצב שהיתה קודם ההריון.

במה תלויה הצלחת הטיפול?

הצלחת הטיפול תלויה כמובן גם בגניטקה ובאיכות רקמות החיבור, אך התמדה בביצוע התרגילים תוך שילוב פעילות אירובית ותזונה מותאמת תמיד תהיה משתלמת. והכי חשוב – גם אם כבר חלף זמן רב מהלידה, אף פעם לא מאוחר לקבל הדרכה, להתחיל להתעמל ולדאוג לבריאות שלנו!

לקריאה נוספת:

http://www.jipts.com/_Uploads/dbsAttachedFiles/Phys20-3_Efrat_Sumpolinski.pdf

אפי סומפולינסקיהיפרדות בטנית

פיזיותרפיסטית לשיקום רצפת האגן, מדריכת פילאטיס ומדריכת הכנה ללידה.

בעלת קליניקה פרטית לפיזיותרפיה נשית ופילאטיס בישוב אלקנה.
בנוסף מקבלת גם בקליניקה בראש העין וב’אומא’ (בהנהלת לי סלע) ברמת השרון

טל: 0522756637